@Napló - A professzionális e-Napló megoldás

Iskolaadminisztráció - e-Napló és e-Ellenörző

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Négy ismerős e-napló félelem - Ön melyiket osztja?

Előző cikkünkben bemutattuk azokat az előnyöket, amit az e-napló a tanár, az iskolavezetés, a fenntartó, sőt a diák és szülő számára is tartogat.

Most sorra vesszük a tipikus e-napló félelmeket és meg is próbáljuk eloszlatni azokat... 

Négy ismerős e-napló félelem - Ön melyiket osztja?

Az e-napló új, és félelmetes... avagy nem akarásnak nyögés a vége

A legtöbben úgy általánosan félnek minden újtól, amihez most még - az e-napló kapcsán, hozzáadhatjuk az informatika vonatkozású dolgoktól való ódzkodást is.

Ez a tartózkodás azonban két módon hamar elillantható: vagy a parancs szavával lehet a tanári testületet az e-napló használatára kötelezni (nagyon hatékony!), vagy/és olyan e-napló megoldást sikerül választani, amit gyerekjáték megtanulni, és ahol a szállító cég "normális" képzéssel és folyamatos szuportálással hamar megszeretteti a tanárokkal az e-napló használatát, mert megmutatja nekik mindazokat az előnyöket, amit az elektronikus napló a számukra nyújt.

Az e-naplóhoz hatalmas eszközpark kell

Való igaz, a játék úgy lenne izgalmas, ha minden oktató egy iPad-el a kezében menne be az osztályba, és ezen adminisztrálna ott, azon nyomban. Azonban nem eszik ilyen forrón a kását! Teljesen megfelelő, ha egy hagyományos PC áll a tanári asztalon (ilyen azért már egyre több iskolában van), de van arra is példa, hogy az e-naplót egyetlen, a tanáriban található gépen adminisztrálják a pedagógusok!

Így ugyan az órán cetlikre, noteszukba jegyzetelniük kell, azonban ez a kis párhuzamos adatrögzítés búsásan megtérül, amikor az e-napló szoftvere végzi el mindazt a statisztikai számítást, ami az igazi rákfenéje a tanügyi adminisztrációnak. Egyébként ezt, az eszközhiány félelmet a TIOP pályázatokon beömlő rengeteg laptop és pc hamar az kifogások kategóriájába fogja sorolni.

e-Napló  adatvesztés - Volt bit, nincs bit... bottal üthetjük a nyomát?

Sokan az adatvesztéstől félnek. A papíralapú osztálynapló vezetésének, tárolásának és megőrzésének már évszázados hagyományai vannak: imádjuk megfogni, eltenni, gyűjteni, néha leporolni a megsárgult dossziékat. Ez igen, ez megvan, ebben bízhatunk. Igen ám, de eközben - már észre sem vesszük - hogy a magánszférában is egyre több (lassanként mindent) bitekben mondunk el, és tárolunk... ráadásul nem is gépünkön, egyre inkább a felhőben!

Azon túl azonban, hogy ma már az adatok redundáns tárolását és biztonságos megőrzését, sérülés esetén az adatok visszanyerését a legjobb e-napló rendszerek biztosítják , vannak olyan e-napló megoldások is, melyek lehetővé teszik, hogy egy az egyben kinyomtassuk az e-naplót, és azt hagyományos módon (is) tároljuk, archiváljuk.

e-Napló biztonság - Mégis, kinek az adata...?

Az adatvesztésnél is nagyobb félelem talán, hogy az e-napló adatai illetéktelenek kezébe kerülhetnek, meghekkelik, feltörhetik azt - osztályzatok átírása, a tanulói, szülői, egyéb adatokkal visszaélés... és egyéb nyalánkságok. Mint minden elektronikus rendszernél, úgy itt is ez a félelem jogos, azonban nem árt tudnunk a legfontosabbat: a legnagyobb ellenfelünk mi magunk vagyunk.

A belépés után úgy hagyott, "nyitva felejtett" e-napló, a meggondolatlanul elfecsegett jelszó, a gyenge jelszóválasztás mind mind olyan emberi mulasztás, ami a legtöbb hekkelést okozza.

Hogy az adatok kezelését, tárolását kire bízzuk, azért az iskola vezetője egy személyben felel. Neki kell arról döntenie, hogy "felhő alapú", tehát más szerveren futó e-napló megoldást választ, vagy a programot és az adatokat az intézmény saját szerverén fogják tárolni...

Egyszerű mód arra, hogy elkerüljük a befürdést az e-naplóval

Ha még csak most készülünk az e-naplót bevezetni az iskolában, van egy biztos módja annak, hogy elkerüljük a rossz választást: keressünk referenciát!

Csak olyan rendszert érdemes telepíteni, ami mögött megbízható, folyamatos és bizonyított támogatás áll a fejlesztő, forgalmazó cég részéről. Nincs annál nagyobb csalódás, amikor rájövünk, az olcsó húsnak, tényleg híg a leve!

A puding próbája az evés: fontos, hogy élőben lássuk a kiszemelt e-naplókat, még akkor is, ha esetleg letöltöttük és elkezdtük használni a demó verziót. Kérdezzük meg az azt használó kollégákat, próbáljuk ki magunk is, hogy nem megy e az idegeinkre, mert csigalassúságú mondjuk a rendszer.

Ad-e a szállító támogatást, ha szervert cserélünk és át kell mindent pakolni innen, oda? Illeszkedik-e az e-napló - ha van - az iskolaadminisztrációs rendszerünkhöz, be kell-e ütnünk újra, minden adatot, vagy az adattömeg egy-két gombnyomással importálható?

Megannyi kérdés, amiről jobb előbb meggyőződni, mintsem hogy utólag döbbenjünk rá a mellényúlásra.

Az e-napló szép, az e-napló jó, az e-napló nagyszerű

Az e-naplók feltartóztathatatlanul vonulnak be az osztályterembe. Önök mikor vezetik be?


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: