@Napló - A professzionális e-Napló megoldás

Iskolaadminisztráció - e-Napló és e-Ellenörző

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Mi az az e-napló? Miért jó ez nekünk? Önnek is vannak aggályai?

Az e-Napló szükségessége és előbb-utóbbi bevezetése megkérdőjelezhetetlen, ezért érdemes körüljárni a leggyakoribb pro és kontra érveket, amit az elektronikus napló kapcsán hallhatunk...

Bár az e-napló elterjedtsége nálunk még gyerekcipőben jár, tanárberkekben az utóbbi időben egyre többet hallhatunk felőle: akik használják, többnyire dicsérik, de a többség inkább tart tőle. Miért?
 

A kényszer és nyereség, ami az e-naplóban rejlik

Az e-napló nem más, mint a hagyományos papíralapú osztálynapló elektronikus változata, egy sor olyan tulajdonsággal kiegészítve, amit a hagyományos osztálynapló soha nem fog tudni, de ami a tanárnak, iskolavezetésnek és a fenntartónak, de a diáknak sőt a szülőknek is számos előnyt biztosít.

Az e-napló bevezetése ugyanakkor egyfajta kényszer is, mert ahogy a digitális tananyagok mára a mindennapos képzés természetes részesei lettek, úgy a képzés-adminisztrációban is elkerülhetetlen az IKT eszközök és módszerek alkalmazása - méghozzá tanári szinten. Ez egy egyirányú utca, visszafordulni nem lehet. Az, hogy az az egyirányú utca jó irányba visz, arról ma már egyre több iskola tud beszámolni...

e-Napló tanárként - "Megszabadultam egy csomó adminisztrációtól… így rengeteg bosszúságot és még időt is spórolok"

Talán ez az egyik leggyakoribb okfejtés, amit azoktól a tanároktól hallhatunk, akik már rutinosan használják az e-naplót. A pedagógusokra nehezedő egyre több adminisztráció, a különböző statisztikák, kimutatások, összegzések elkészítése temérdek időt, és sokszor kemény fejfájást okoznak.

Az e-napló bevezetésének és használatának egyik legnagyobb előnye - a oktató szemében - az adminisztrációs terhek csökkentésében rejlik. Az iskolavezetés pedig azért örül, mert a félévi, év végi statisztikák gombnyomásra és hiba nélkül előállnak, amit aztán gyorsan és precízen lehet a fenntartó felé prezentálni.

Az iskolavezetés szemében előny, ha az e-napló modul a már meglévő, vagy tervezett, komplex iskolaadminisztrációs rendszerbe illeszthető.

e-Napló - A diákok is szerethetik

Bár köztudott, hogy a diákok nem lelkesednek úgy általában az osztályzó naplóért, az e-napló mégis számukra is előnyöket tartogat.

Ilyen például, hogy bármikor meggyőződhetnek arról, hogy egy jegyet - legyen az jó, vagy rossz - valóban beírt-e a tanár az e-naplóba. Pontosan láthatják, hogy áll a szénájuk mondjuk a hiányzások terén így ennek pontos ismeretében jobban meggondolhatják a következő lógást...

e-Napló szülői szemmel - "Egy szuper eszköz, hogy a gyereken tartsam a szemem, miközben dolgozom..."

Talán hihetetlen, de sok szülő van, akit tényleg érdekel gyereke iskolai előmenetele. Az e-napló lehetővé teszi, hogy a szülő - megfelelő jogosultsággal - láthassa mindazt, ami gyermekére vonatkozik az e-naplóban. Így megtudhatja, hogy lóg-e a nebuló a suliból, melyik tantárgyból hogy áll, közvetlenül értesülhet az őt érintő iskolai eseményekről...

Egyes e-napló rendszerek akár azonnali figyelmeztetések, üzenetek küldésére is alkalmasak.

e-Napló földön, vízen, levegőben

Az e-napló adminisztráció bevezetése nem jelent különösebb kihívást még a kisebb IT affinitású tanári közösségekben sem, hiszen - a jobb rendszerek felépítése - kísértetiesen hasonlít a jó öreg papiros naplóhoz.

Ami viszont már megkülönböztetheti a rendelkezésre álló e-napló kínálatot, az a többplatformúság. Kényelem és használhatóság szempontjából nyerők az olyan e-naplók, amelyek pécén, tableten, és okostelefonon is futtathatók, így tehát földön, vízen és levegőben hiba nélkül használhatók.

Négy ismerős e-napló félelem - Ön melyiket osztja?

... a 2. részben körbejárjuk a félelmeket is, és javaslunk egy egyszerű módot arra, hogy elkerüljük a befürdést az e-naplóval...
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: