Közösség - Cégek

Intel Magyarország - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésAz Intel oktatási víziója

Az intel pedagógusok és kormányok segítségével igyekszik a tanítást és a tanulást a technológia hatékony használatán keresztül fejleszteni, valamint támogatja a fizika, a technológia, a mérnöki munka és a matematika kiválóságait. 34 ország 150 egyetemével dolgozik a technikai innováció fejlődése érdekében.

Az Intel hosszú ideje foglalkozik oktatási kérdésekkel, termékeiket a felhasználók igényeinek megfelelően próbálják fejleszteni. Évente 100 millió dollárt költenek arra, hogy segítsék a tanárokat a tanításban, a diákokat a tanulásban, az gyetemeket pedig az innovációban. A vállalat 1968 óta törekszik arra, hogy a technológia segítségével átalakítsa a ilágot, és új termékek, szolgáltatások kifejlesztésére ösztönzi partnereit.

Előtérben az oktatás

Komoly együttműködés folyik a közoktatással és a felsőoktatással. Kiemelt egyetemek és kutatóközpontok hálózatával dolgoznak. „Általános megközelítésünk szerint egy termék fejlesztésénél figyelembe vesszük, hogy mire fogják felhasználni.

Felmérjük a felhasználók igényeit, majd négy kritérium alapján fejlesztünk. Az első egy olcsó eszköz létrehozása, amely valamiféle tartalommal rendelkezik. A használat megtanítására különböző tréningeken kerül sor, zt követően pedig olcsó, szélessávú, vezeték nélküli kommunikációra van szükség” – nyilatkozta Gacsal József, z Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A fentieket összefogó Intel World Ahead kezdeményezés (www.ntel.com/worldahead) az oktatás tökéletesítésén dolgozik, ennek érdekében eddig 200 különféle programot indítottak a világ különböző pontjain.

Tartalmak és gépek

Kézzelfogható dolgokkal támogatja az Intel a kezdeményezést. A skoool nevű digitális tartalom (www.skoool.com) hét nyelven segíti 20 ország tanárainak és diákjainak munkáját.
Az Intel Teach program egy világméretű szakmai fejlesztési program, amelyen már közel ötmillió tanár vett részt világszerte, célja, hogy a tanárok a technológiai eszközök hatékony használatán keresztül színvonalasabbá tegyék a 21. századi tanulást.

A tréning során a tanárt felkészítik arra, hogyan tartson órát olyan környezetben, ahol minden diák endelkezik laptoppal. A maga nemében a legsikeresebbnek mondható tanári fejlesztési program Magyarországon éppen kkreditálás alatt van. Nemrég készült el a CMPC magyar változata, amelyben a hardver elemek, illetve az oktatási zoftverek (osztálytermi felügyelet, tartalomszervű rendszer, védelem) találhatóak meg magyar nyelven. „A tartalom ég nincs kész Magyarországon, azt a kormány honosítja.

2006-ban és 2007-ben aláírtunk egy szándéknyilatkozatot, amit részünkről teljesítettünk. Az OKM kijelölt hat modult, és egy ideje a megvalósításához szükséges összegek biztosításán dolgoznak. A CMPC-hez kapcsolódó rendszer hazánkban várhatóan először magániskolákban, illetve felsőoktatási ntézményekhez kapcsolódó gyakorlóiskolákban jelenik meg” – mondta Gacsal József.

Jó felszereltség

„Az Intel víziója szerint a tanároknak és a diákoknak is van számítógépük. A diákok haza is vihetik, ezzel helyettesítve a tankönyveket és munkafüzeteket. Ennek köszönhetően bárhol s bármikor tudnak órát szervezni. hhez azonban megfelelő mennyiségű és minőségű tartalomra van szükség.

A tanároknak négy elengedhetetlen feladatuk van ezzel kapcsolatban: részt kell venniük a tréningen, hogy egismerkedjenek az oktatási módszerrel, később elkezdjék használni a projektalapú és az 1:1 oktatási rendszereket, valamint jól meg kell tanulniuk angolul. Ezen eszközök kapcsán a géphasználat minden órán általánossá válik.

Ezekben az esetekben biztos, hogy a csoportos feladatok esznek célravezetők. Ma már alapkövetelmény, hogy a diákok olyan tudásra tegyenek szert, ami a valós életben is éppúgy működik és használható” – összegezte Gacsal József az ntel elképzeléseit.

A cikk teljes terjedelemben a Modern Iskola magazinban olvasható Kelemen Szílvia tollából

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: