Közösség - Események

Budapesti Barangoló játék - Kiásták az EU kincsétTöbb mint 250 kincskereső fiatal vett részt az első Budapesti Barangoló virtuális-valós térben zajló, EU-ismeretterjesztő budapesti városjáró játékban.

Véget ért az első budapesti barangolás. A Budapesti Barangoló verseny, mely a fiatal korosztályok számára rendezett valós és virtuális kincskereső játék pilot-projektje volt, az előzetes várakozásokat nagyban meghaladó érdeklődéssel zárult.

Május elején indította útjára az Egyszervolt.hu (az európai e-kiválósági díj 2011-es platinadíjasa és a Leggyermekbarátabb honlapok versenyének 2011-es szakmai és közönségdíjasa) által vezetett konzorcium www.budapestibarangolo.eu oldalon található városjáró játékot, a Budapesti Barangolót, melynek lényege, hogy a résztvevők GPS-koordináták segítségével kutatva újabb és újabb nyomok után végül elérkezzenek a kincsesládához és egy helyesen összeállított, Európai Unióval kapcsolatos kifejezés segítségével feltörhessék azt.

A barangolásban a kincsvadászok – a tervezett 60 helyett - 288-an (csapatok és egyének vegyesen) vettek részt, két kategóriában.

A barangolás során a résztvevők játékos formában tudtak meg új információkat az Európai Unióról, kulturális és uniós kérdések segítségével mérhették fel a tudásukat – Budapest utcáin barangolva. A kérdések nem bizonyultak könnyűnek, de a legjobbak markát nagy jutalom üti.

A leggyorsabb és legkevesebb hibaszámot elérő barangolók PC-ket, művészeti ajándékcsomagokat, mobilajándékokat és múzeumi belépőjegyeket, valamint digitális oktatási anyagokat nyertek. A nyertesek június 9-én az Európa Pontban vehetik át a kincseket.

Az egy hónapos játék alatt több mint 6400-an látogatták az oldalt és átlagban 25 percet töltöttek ott a játékosok. Az Európai Unió felmérései szerint az unióban a 16-24 éves korosztály 90 százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, ugyanezen felmérés szerint a teljes magyar internethasználó lakosság fele naponta többször is szörföl a világhálón. „A teszt jelleggel elindított játék igazolni látszik azt az állítást, miszerint a digitális eszközökkel való szórakoztatás egy újfajta eszköz lehet az oktatásban" - közölte Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu stratégiai igazgatója.

A Budapesti Barangoló játékot az EU soros magyar elnöksége is bevette az elnökség hivatalos kísérőprogramjai közé. A program szakmai támogatója az Európai Unió Bizottságának Magyarországi képviselete, kiemelt támogatója a Da Vinci Learning oktatási és ismeretterjesztő TV-csatorna és a digitalistananyag.hu, a program együttműködő partnerei többek között a djuice, az Intel, a Műcsarnok, az Albacomp, Magyar Posta és a Tropicarium Budapest voltak.

Aki most kimaradt a kincskeresésből vagy nem sikerült helyezést elérnie, ne csüggedjen; őszre egy országos játékkal készülnek a szervezők.

Kincsvadászatra fel!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: