Szoftverek - Oktatási szoftverek

Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegYenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűleg

A Yenka az oktatási szoftverek legújabb generációjának kiváló képviselője. Egyszerű kezelhetőségének és látványos kivitelezésének köszönhetően egyaránt jól használható otthoni tanuláshoz és iskolai oktatáshoz is.

Több száz kész feladat
 
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegAz angol nyelvű Yenka oktató szoftvercsalád egy kísérletezésre, szemléltetésre alkalmas program, melyben virtuális eszközök sokaságán próbálhatjuk ki egy-egy tanult témakör jellegzetességeit.

A program honlapján (yenka.com) elérhetünk különféle segédleteket is, melyeket a tanítás során alkalmazhatunk. Objektumok, eszközök és környezetek kész tárháza áll rendelkezésünkre. Ugyanakkor nemcsak a fejlesztők által készített feladatok, de bármelyik Yenka-felhasználó által közreadott leckék között is válogathatunk. 

Amennyiben saját magunk készítünk a szoftver segítségével interaktív tananyagot, azt is megoszthatjuk a kollégákkal. A semmiből csupán néhány kattintással létrehozhatjuk leckéinket, vagy módosíthatjuk a mások által elkészítettet.

A Yenka többek között kémia, fizika, elektronika vagy akár informatika tantárgyaknál is használható. Nyolc fő termékcsomagról beszélhetünk, melyek különféleképpen kombinálják ezeket a témaköröket.
 
Elektromosság és mágnesesség - Tervezzük meg egy város áramellátását
 
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegAz AC/DC áramkörök vizsgálatához használhatjuk az elektronikai komponensek változatos összességét. A program felhasználóbarát felépítésének köszönhetően mindössze át kell húznunk az elemeket a kísérleti területre, majd néhány kattintással összekötni őket. Ezután az aktív komponensek változásait valós időben szemlélhetjük. Az animációknak köszönhetően rendkívül életszerű szimulációkat kapunk, melyek hatékonyan segítik a tanulókat az elektromosság felfedezésében.

Fény és hang - Ha a hegyen elkiáltom magam...
 
Tükröződések és fénytörések, longintudinális hullámok, fix vagy épp mozgó fényforrások - az iskolának nem mindig van lehetősége a sokféle kísérleti eszköz beszerzésére és a tanárnak sem midig van ideje előásni a szekrény mélyéről valamit egy néhány perces, vagy akár másodperces kísérlet kedvéért. Ilyenkor bátran hagyatkozhatunk a szoftver nyújtotta lehetőségekre, melyekkel kényelmesen, egyszerűen, és akárhányszor megismételhetően mutathatunk, vagy éppen próbálhatunk ki tanult összefüggéseket, szabályszerűségeket.
 
Mozgás - Mi lenne, ha az autók pehelykönnyűek lennének?...
 
A modul segítségével labdákon és egyéb tárgyakon figyelhetjük meg a gravitációsúrlódás és rugalmasság következményeit. Az egér segítségével egyszerűen mozgathatjuk a kísérleti felületen elhelyezett tárgyainkat, melyeknek beállíthatjuk sebességét, vagy akár össze is ütköztethetünk őket.

Szervetlen kémia - Megértem, mert (át)látom
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűleg
 
Több mint 100 kémiai kísérletet szimulálhatunk a programnak ebben a fejezetében. Beállíthatjuk a kémiai anyagok tömegét vagy sűrűségét, majd kedvünk szerint pakolhatjuk őket a Bunsen-égő lángjai fölé, várva a hatást. 

A szimuláció közben folyamatosan olvashatunk különféle leírásokat, valamint a folyamatok bekövetkezésekor látjuk az egyes kémiai reakciók egyenletét is. Talán a legizgalmasabb része pedig az, ahogy a molekulák szerkezetének átalakulását követhetjük szemmel a kísérlet ideje alatt.
 
Elektrokémia - a virtuális műszerek mindent megmutatnak
 
Modellkísérletek elektrolízisre és galvánelemre: különböző elektródákat kombinálhatunk a 28 elektrolit valamelyikével. Minden egyes elektrolitnak megadhatjuk a koncentrációját és pontos térfogatát, majd az elem csatlakoztatását követően megfigyelhetjük a szimuláció segítségével az eredményt. Megnézhetjük, mit készíthetünk két pohárból, melyeket sóhíddal kötünk össze, sőt feszültséget is mérhetünk a virtuális voltmérő segítségével. Hasznosak ezek a virtuális mérőeszközök akkor is, amikor egy iskolának nincs elegendő anyagi kerete a valóságos műszereket beszerezni.
 
Elektronika - kísérletek több száz komponenssel
 
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegAz áramellátástól és kapcsolóktól kezdve az érzékelőkön és félvezetőkön át 150-nél is több komponenst helyezhetünk el kísérleti terepünkön. Egy kiegészítő segítségével pedig kétdimenziós áramkörrajzainkat átkonvertálhatjuk három dimenzióba. 

"Fogd és vidd" felkiáltással pillanatok alatt készíthetünk bonyolult áramköröket is, melyben minden elem minden meghatározó tulajdonságát magunk állíthatjuk be. A módosított értékek következményeit természetesen itt is valós időben szemlélhetjük, akár grafikonokon is.
 
PIC - programozás átlátható módon
 
A Yenka PIC különleges tulajdonsága az újfajta programozási felület, melyben PIC vagy PICAXE programjainkat írhatjuk. Ugyanis a program elkészítéséhez mindössze egy folyamatábra elemeit kell csak sorba rakosgatni. Így gépelési és szintaktikai hibát sem tudunk ejteni, viszont egyből átlátható, hogy hol található a programban szekvencia, ciklus, vagy épp elágazás. A folyamatábra elemei könyen módosíthatók, fűzhetünk hozzájuk különféle parancsokat is.
 
Fogaskerék hajtás 3D-ben - ezt mindenki megérti
 
A látványos szimuláció betekintést nyújt a fogaskerekek mechanikájának világába. E kerekek érintkezhetnek közvetlenül is, de egyéb eszközök segítségével is összeköthetjük őket, hogy hajtani tudják egymást. A szimuláló teret kedvünk szerint forgathatjuk (ezzel a diákok térszemléletét is fejleszthetjük), valamint a kísérletben résztvevő alkotóelemek tulajdonságait is megtekinthetjük (ahogy azt a többi modulban is tapasztaltuk).
 
Programozás - ilyen még nem volt: programozás tánclépésre
 
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegEgy rendkívül innovatív eszközhöz értünk. Ennek segítségével az algoritmikus gondolkodást fejleszthetjük egészen gyakorlatias példákkal. A folyamatábrákat felépítő alkotóelemekhez ugyanis egy-egy tánclépést, vagy mozdulatot is köthetünk. Észre sem vesszük, hogy mialatt egy teljes táncsor koreográfiáját megterveztük, használtunk szekvenciát, elágazást, sőt ciklust is. A hibák ezzel a módszerrel feltűnőek és kirívóak, ami ugyancsak hasznos az oktatás során.

A modulban 23-féle beépített zene közül választhatunk, de akár saját kedvenc zeneszámunkat is feltölthetjük. A Google ingyenes Sketchup Warehouse szoftveréből bármilyen 3D-s modellt importálhatunk, sőt mi magunk is készíthetünk ilyeneket.
 
Matematika - Dobd a pénzt és ...
 
Yenka - 3D-s szimulációk nem csak kémiához, fizikához és informatikához, akár saját kezűlegA szoftvernek van matematikai része is, melyben általában a síkgeometria, koordináta-geometria és statisztika témaköreihez találunk feladatokat: kereshetünk kincset egy szigeten, dobálhatunk véletlenszerűen pénzérméket, de megfigyelhetjük egy-egy embercsoport tagjainak külső megjelenése közti összefüggéseket is.

Variációk egy témára - egyéni, tanári és iskolai licenszvariációk
 
A programot egyéni és otthoni felhasználás céljából a gyártó cég honlapjáról is letölthetjük (ezt a verziót azonban törvényellenes az oktatásban felhasználni). Iskolai használat esetében az Új Calculus Bt-hez kell fordulnunk, s kétféle licenckonstrukció közül választhatunk: tanári és iskolai. A tanári licenc egyetlen tanár nevére szól, egy számítógépen használhatja, és még további 40 diák futtathatja az óra alatt a szoftvert. Az iskolai licenc az oktatási intézményen belül korlátlan használatra jogosítja a tanárokat és a diákokat egyaránt.

Interaktív táblás óráinkat remekül földobhatjuk a Yenka szoftver látványos és valósághű szimulációival, és diákjainknak otthoni kísérletező feladatokat is adhatunk. rdemes tehát közelebről is megismerkednünk a programmal: Az alábbi videó ízelítőt ad a Yenka sokszínűségéből

 
Új Calculus - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt - ESZKÖZ - TANANYAG - KÉPZÉS - KÖZÖSSÉG - MŰHELY - INTERAKTÍV NAPTÁR és KATALÓGUSOK - Minden, amit az interaktív oktatástechnikáról tudni kell.
 A Yenka programról további információkért forduljon a hazai forgalmazóhoz >>> calculus.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: