Szoftverek - Egyéb szoftver

A német parlament a szoftverszabadalmak ellen

Múlt hét péntekjén a német parlament elfogadott egy előterjesztést, mely azt szorgalmazza, hogy a Németország csatlakozzon a szoftverszabadalmak elleni fellépést támogató államokhoz és szervezetekhez, a kormány tegyen hathatós lépéseket annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen szabadalmat adjanak ki – számolt be a döntésről a Szabad Szoftver Alapítvány európai szervezete.

 

A dolog érdekessége, hogy szűken véve a fogalmat, Európában nem is létezik szoftverszabadalom (a szabadalmi jog a találmányok védelmét biztosítja), a programokat a szerző jog védi – elvileg csak akkor adható ki az eredetileg a találmányokat védő szabadalmi védettség egy szoftverre, ha az adott program egy mechanikai vagy elektromágneses komponenst vált ki az adott eljárásban, folyamatban. Ugyanakkor az egységes uniós szabályozás hiányában a nemzeti hatóságok mégis több tízezer ilyen szabadalmat adtak már ki a kiskapukat kihasználva, ugyanis legtöbbször nem a teljes programra alapozva kérik a védettséget, hanem egyes elemeire.

A nyílt forráskód hívei azzal érvelnek a szabadalmak elleni küzdelemben, hogy a kiskapuk, illetve az egységes szabályozás hiánya miatt a gyártók visszaélnek ezzel a helyzettel (a forráskódot magát nem lehet szabadalmaztatni), így a védettséggel gátolják az innovációt. Különösen elégedetlenek a kis- és középvállalkozások, akiknek a terheit és kockázatait növelik a szabadalmaztatott szoftverek.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: