Feleltetőrendszerek - Feleltetőrendszerek

Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
Interaktív tudásszint felmérés és kiértékelés gombnyomásra


A tanári munka jelentős részét képezi a tanulók, hallgatók tudásszintjének és képességének a felmérése és kiértékelése. Mindez nem kis időt és energiát kíván az oktatótól, és sok értékes órát rabol el a kreatív csoportmunkától.......

Hagyományosan ez a munka feladatlapok kidolgozásából, sokszorosításából, a feladatlap kitöltetéséből, majd a tesztek egyenkénti kiértékeléséből és az eredmények összesítéséből áll.

Az interaktív oktatástechnika ezen a területen is jelentős változást hoz! Az interaktív feleltetőrendszerek az interaktív oktatástechnika egy új, önálló és rendkívül fontos ágát képviselik.

Ezek az elektronikus rendszerek lehetővé teszik

  • rögtönzött és előre elkészített kérdéssorok, tesztek, feladatsorok, kvízek összeállítását és feladását.
  • hogy a tanulók fokozott figyelemmel vegyenek részt a "játékban", míg a pedagógus közvetlen és gyors visszajelzést kap a válaszokról.
  • az eredmények azonnali megjelenítését és kiértékelését.
  • az azonnali cselekvést a kevésbé megértett tananyag újrafeldolgozására.
  • a diszkréciót, mivel ezeket a teszteket, feleltetéseket, felméréseket, - az oktató céljaitól függően, - akár anonim módon is lehet végezni.
  • a résztvevők játékos motiválását, amivel a magolást élménnyé tett tanulássá lehet változtatni.
Hogyan működik?

Feleltetőrendszer vázlatos rajza - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.huEgy feleltetőrendszer (gyakran nevezik szavazórendszernek is) tetszőleges számú kézi szavazó egységből (tanulói egységek), egy vezérlőegységből (tanári egység) és egy, a számítógéphez csatlakoztatott vevőkészülékből, plusz a működtető szoftverből áll.

A rendszerszoftver segítségével felelet-választós kérdéseket állíthatunk össze, amikhez kiegészítésképp képet, hangot, akár videofilmet is csatolhatunk. A kérdés(ek) megjelennek a kivetített képen.

A tanulók kiválasztják a helyes választ vagy válaszokat, és a szavazóegységeiken megnyomják a megfelelő gombot.

A vevőkészülék veszi a válaszokat és rögzíti azokat a számítógépen. A megoldásra adott idő letelte után a szoftver összegzi a válaszokat, a tanár értékeli a válaszokat.

A feleltetőrendszerek óriási előnye, hogy minden résztvevőt be lehet vonni a munkába, és nyomon követhetővé válik a teljesítmény csoportos-, és egyéni szinten.

Ezek a rendszerek természetesen projektor és interaktív tábla nélkül is működnek.

Ha azonban a kérdéseket láttatni akarjuk, akkor elegendő egy "mezei" projektor is ahhoz, hogy a tesztsort egy vászonra vagy a falra kivetítsük.

Persze előnyös az, ha a képet digitálistáblára vetítjük, hiszen ilyenkor a feleltetőrendszer kezelő programját kényelmesen, a tábláról tudjuk vezérelni.

Létezik olyan interaktív tábla is, amelynél a szavazórendszer vevőkészüléke eleve magába az interaktív táblába van beépítve.

Személyre szabott kérdések - személyre szabott haladás

Akár minden tanuló vagy tanuló csoport számára személyre szabott teszteket nyomtathatunk, hogy mindenki saját képességei szerint tudjon haladni. Ha a diákok a szavazóegységgel válaszolnak a feltett kérdésekre, azonnali visszajelzést és osztályzatot kaphatnak

Miben különböznek?

Vásárláskor, választáskor több szempontot érdemes mérlegelni... >>> Kapcsolódó cikkek.

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: