Közösség - Események

Sulinetwork 2012 - Vegyen részt Ön is az év legizgalmasabb IKT konferenciáján Az Educatio Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya az év legizgalmasabb konferenciájára invitálja az információs- és kommunikációs technológia (IKT) oktatási alkalmazásai iránt érdeklődő pedagógusokat!

A részvétel ingyenes, a helyek száma limitált. Jelentkezzen még ma!!

A Sulinetwork konferenciákon évről évre, immár hagyományosan a digitális írástudás fejlesztésének jegyében találkoznak egymással az innovációra nyitott pedagógusok. A programok idén is kiváló teret biztosítanak a tapasztalatcserének, a gyakorlatcentrikus műhelymunkának, a korszerű módszertani eszközök megismerésének és az együttműködésre építő tanulásnak.

Az idei évben 2012. február 17-19. (péntek - vasárnap) Szegedre invitálják a pedagógusokat. Jöjjenek, gondolkodjunk együtt: mitől lesz érdekesebb, izgalmasabb az oktatás!

A részvétel ingyenes. Regisztráljon minél hamarabb ITT >>>

Sulinetwork 2012 program

2012. február 17. - péntek

Helyszín: HOTEL Novotel Szeged

12.00 - 13.15

Ebéd / Regisztráció

13.15 - 13.25

Megnyitó

Köszöntőt mond Kerékgyártó Sándor az Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője.

13.25 - 14.45

Oktatási konstrukciókhoz kapcsolódó támogató rendszerek, szolgáltatások

Előadó: Nagy Regina, Educatio Kft.

Módszertani fejlesztések, projektek a TÁMOP 3.1.1-ben

Előadó: Dr. Főző Attila László, Educatio Kft.

Az új Sulinet portál

Előadó: Koplányi Emil, Educatio Kft.

14.45 - 15.00

Szünet

15.00 - 15.45

Önértékelés – belső fejlesztés eLEMÉR az iskola informatikai fejlődésének szolgálatában

Előadó: Dr. Hunya Márta, OFI

15.45 - 16.30

Kié lesz az iskola? Tanítás és tanulás az információs társadalomban

Előadó:  Dr. Ollé János, ELTE PPK

19.00 - 19.30

Pohárköszöntőt mond Kerékgyártó Sándor, az Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője

19:30 -

Vacsora

A Sulinetwork-díjak átadása

2012. február 18. - szombat

Helyszín: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium,
Szeged Szentháromság u. 2.

09.00 - 12.15

Műhelymunka - A

12.15 - 13.45

Ebéd

14.00 - 15.30

Műhelymunka - B

15.30 - 15.45

Szünet

15.45 - 17.30

TeachMeet - ötletek öt percben - regisztráció hamarosan…

18.30

Formabontó vacsora

2012. február 19. - vasárnap

Helyszín: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium,
Szeged Szentháromság u. 2.

09.00 - 12.15

Műhelymunka - C

12.15 - 12.30

A konferencia zárása

12.30 - 13.30

Szendvicsebéd

Amennyiben kérdése van  konferenciával kapcsolatosan, kérjük írjon a következő címre: elearning@educatio.hu

Szekciók

 

A

B

C

1

Új Sulinet Portál - Fókuszban a közösség

A yenka szimulációs és modellező program - Eduweb Multimédia Zrt.

Új Sulinet Portál - Fókuszban a közösség

2

Új Sulinet Portál - Fókuszban a közösség

CooSpace  workshop

Új Sulinet Portál - Fókuszban a közösség

3

GeoGebra – a dinamikus matematikai szoftver

Jó gyakorlatok Mimioval - Eutrust Zrt.

eTwinning - nemzetközi projektek

4

Kollaboratív tartalomfejlesztés

iTEC - Európai projekt a jövő osztályterméért

Facebook tanárszemmel - kezdőknek

5

A SMART Kreatív Interaktív Műhely

Promethean osztálytermi megoldások

Természettudományos mérések és a LEGO robot

6

GPS használata az oktatásban

Új dimenzió az oktatásban  - AR - Nemzeti Tankönyvkiadó

GPS használata az oktatásban

7

Kép, videó, animáció

Vizuális tananyagkiegészítés

A Second Life mint oktatási környezet és eszköz

 Az e3 szekció programja:

Az e3: eTwinning együttműködések – evolúció (röviden: e3) elnevezésű projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, a résztvevők folyamatos mentorálása, eTwinninges jó gyakorlatok, projektminták kidolgozása. Az e3 fontos célja, hogy szakmai együttműködés induljon a résztvevők között és a közös munka eredményeként az egész eTwinning közösség számára hasznosítható projekttervek készüljenek. A legkiválóbb résztvevők jutalmakban részesülnek.

A műhelymunkák leírása:

A1, A2, C1, C2: Új Sulinet Portál - Fókuszban a közösség
Szekció vezetők: Csordás Ildikó (Educatio Kft.) - C2, Füzi Otília (Educatio Kft.) - A2, C2; Lévainé Müller Katalin (Educatio Kft.) - A1, C1; Koplányi Emil (Educatio Kft.) - A1; Dr. Főző Attila László (Educatio Kft.) - A2,
    
Absztrakt: A Sulinet Portál fejlesztésének célja az IKT eszközrendszer használatának, valamint a digitális pedagógia szakmai, módszertani és tartalmi támogatása.  A szekció résztvevői megismerkedhetnek a legújabb fejlesztések eredményeivel. Regisztráció után kipróbálhatják a közösségi felületet, a tanítás-tanulás folyamán is eredményesen használható csoportmunka eszközöket, valamint a megújult, kibővült tartalommal tovább működő Sulinet Digitális Tudásbázis szolgáltatásait.

A3: GeoGebra - a dinamikus matematikai szoftver
Szekció vezető: Racskó Péter (Mikszáth Kálmán Gimnázium, Pásztó)

Absztrakt: A Workshop résztvevői megismerkedhetnek a GeoGebra dinamikus matematikai program lehetőségeivel, illetve a szoftver 4-es verziójának legfőbb újdonságaival. A foglalkozás keretein belül példák kidolgozásának segítségével sajátíthatják el a munkalapok, a dinamikus weblapok létrehozásának lehetőségeit és felhasználását az tanítási-tanulási folyamat során.
A résztvevők megismerkedhetnek a GeoGebrával készített anyagok megosztásának, felhasználásának lehetőségeivel.

A4: Kollaboratív tartalomfejlesztés
Szekció vezetők: Lévai Dóra (ELTE PPK), Tóth-Mózer Szilvia (ELTE PPK)

Absztrakt: A webkettő világában sok-sok ingyenesen hozzáférhető alkalmazásnak köszönhetően számtalan lehetőség kínálkozik a kollaboratív munkára, amely nem csak a felnőttek munkavégzését és kommunikációját teszi gördülékenyebbé, de a közoktatás számára is kínálja a módszertani repertoár kiszélesítését. Az online kollaboratív tartalomfejlesztés nem csak pusztán a lexikális ismeretek elsajátítása szempontjából nyújt új alternatívát, hanem fejleszti a tanulók együttműködés készségét, teret ad a közös gondolkodásnak. A rendelkezésre álló időkeretben foglalkozunk a blogok oktatásban történő felhasználásával, a Wikipédiával és wiki-rendszerekkel, az online fogalomtérképekkel, a Prezivel és a Quizlet nevezetű alkalmazással.

A5: SMART Kreatív Interaktív Műhely és SMART újdonságok
Szekció vezető: Szarvas Anett (LSK Hungária Kft.)

Absztrakt: A műhelymunka résztvevői megismerkedhetnek a SMART legújabb fejlesztéseivel. Bemutatásra kerül a SMART Notebook 11 szoftver, mely az előző verzióknál hatékonyabban segíti az interaktív táblát használó pedagógusok munkáját. A fejlesztéseknek köszönhetően a SMART Tananyagpiac tartalmakkal teli, nem utolsó sorban ingyenesen letölthető tárháza várja a kreatív pedagógusokat.
A műhelymunka résztvevői tapasztalatot szerezhetnek a Notebook szoftverrel történő tananyagfejlesztésben, felhasználva az ingyenesen elérhető tartalmakat, köztük a letölthető 3D modellekkel.

A6: A GPS használata az oktatásban
Szekció vezető: Marsi Zoltán (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest)

Absztrakt: A foglalkozás során a hallgatók rövid elméleti összefoglalót hallhatnak a műholdas helymeghatározás történetéről és elméleti hátteréről. Megismerkedhetnek a GPS-ek típusaival, használatukkal, továbbá a geocaching nevű játékkal. Ezt követően némi „terepi” munka következik. GPS koordináták alapján objektumok keresése, hely megjelölés, majd ezek rögzítése térképen. A gyakorlati megvalósítást követően módszertani ajánlásokkal ismerkedhetnek meg, amely a készülékek tanórai használatát segítik.

A7: Kép, videó, animáció
Szekció vezető: Viniczai Valéria (Educatio Kft.)

Absztrakt:  Napjainkban szinte mindenki készít digitális fotókat, videókat. A diákok többségének zsebében ott lapul egy telefon, mellyel pár kattintással meg is osztják társaikkal, felteszik a közösségi oldalakra az elkészített tartalmakat.
Kérdés, hogyan vonhatjuk be ezt tanári munkánkba, miként segíthetik tanári eszköztárunk megújítását?
A műhelymunka során a résztvevők megismerkedhetnek olyan ingyenes alkalmazásokkal, melyek segítségével gyorsan, egyszerűen szerkeszthetnek képeket, videókat. Montázs, panorámakép, egyszerű animációk és videók szerkesztésében egyaránt gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek
A workshop során Berecz Antónia (GDF) bemutatja a 3D Grafikai Diákműhelyében  folyó munkát, és segítségével a résztvevők megtehetik első lépéseiket a Blender 3D modellező és animáció szerkesztő alkalmazásban.

B1: A Yenka szimulációs és modellező program - Eduweb Multimédia Zrt.
Szekció vezető: Jánossy Zsolt (Eduweb Multimédia Zrt.)

Absztrakt: A foglakozáson résztvevők az Eduweb Multimédia Zrt. által lokalizált két szimulációs szoftverrel ismerkedhetnek meg, melyek már bizonyítottak a nemzetközi taneszköz piacon, Európa számos iskolájában használják őket.
A Yenka a számítástechnika, a matematika, a természettudományos tantárgyak és a technológia oktatását segíti. A szoftver segítségével 2D és 3D virtuális kísérletezésre nyílik lehetőség, melyek segítik a tananyag megértését és közelebb hozhatják a természettudományos ismereteket a tantárgyakhoz kevéssé vonzódó diákokhoz is.
A Sunflower for Science a biológia, fizika és kémia tanításához nyújt segítséget. A látványos 2D és 3D modellek és szimulációk bemutatásán túl lehetőség nyílik arra is, hogy a szimulációkat órai tevékenységekbe rendezzük, illetve segítségükkel online feladatlapokat, kvízeket állítsunk össze.
A foglalkozás lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők megismerjék a szoftvereket, kipróbálják őket, sőt a bátrabbak saját modelleket, illetve tevékenységeket is összeállíthatnak.

B2: CooSpace workshop
Szekció vezető: Taletovics Márk (Dexter Informatikai Kft.)

Absztrakt: A CooSpace az oktatás világának egyik legelismertebb, magyar fejlesztésű  keretrendszere, nemzetközi tapasztalatokkal. A szekcióban a rendszer rövid ismertetése után annak közoktatási hasznosítási lehetőségeit szeretnénk feltárni, együttműködve a résztvevőkkel. Ennek módja egy interaktív, csoportos tesztelés, ahol számítunk a résztvevők visszajelzéseire, tapasztalataira, véleményére.

B3: Jó gyakorlatok Mimio-val -  Így tegyük tanóráinkat színesebbé interaktív eszközök segítségével
Szekció vezető: Fekete Tamás (Eutrust Zrt.)

Absztrakt: A résztvevők elsajátíthatják a Mimio eszközök használatát.  Ötleteket, megoldásokat kaphatnak, hogyan tehetik tanóráikat még érdekesebbé diákjaik számára. A szekcióban az érdeklődők megismerkedhetnek a könnyen elsajátítható és használható MimioStudio™ szoftverrel, amellyel egyszerűen hozhatnak létre – a diákokat is szerepeltető – multimédiás tananyagokat interaktív táblákhoz. A gyakorlat-centrikus workshop ötleteket ad a digitális tananyagok, korszerű eszközök célszerű felhasználásához a tanítási gyakorlatban.

B4: iTEC - Európai projekt a jövő osztályterméért
Szekció vezető: Dr. Főző Attila László, Zsigovits Gabriella (Educatio Kft.)

Absztrakt: A European Schoolnet 13 ország részvételével olyan projektet hozott létre, amely a tanárok és tanulók valódi igényeiből kiindulva a jövő osztálytermét eleveníti meg, ahol a tanulói aktivitást segítő pedagógiai módszerekkel használjuk fel a legújabb technológiai eszközöket. A műhelymunka során bemutatjuk a projekt elméleti – módszertani alapjait és a további terveket, kipróbáljuk az eddigiekben használt online eszközöket (PowerLeague, TeamUp), és az eddigi résztvevők közül néhányan bemutatják sikeres teszt tanításukat.

B5:  Promethean osztálytermi megoldások
Szekció vezetők: Horváth Ádám, Tisza Géza (Modern Oktatási Eszközök Kft.)

Absztrakt: Tanulói válaszok kiértékelésének IKT alapú támogatása. A szekcióban bemutatásra kerülnek a Promethean Expression2 válaszadó eszköz alkalmazási lehetőségei a mérés-értékelés folyamatában. A szekció részeként a résztvevő pedagógusok műhelymunka során veszik használatba az eszköz szoftveres környezetét: próbára teszik magukat feladatsor összeállításában, és feltérképezik a kiértékelés lehetőségeit.

B6: Új dimenzió az oktatásban  - augmented reality
Szekció vezető: Racskó Péter (Nemzeti Tankönyvkiadó)

Absztrakt: A szekció keretében a Nemzeti Tankönyvkiadó TeachAR szoftverével ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A TeachAR egy, az Augmented Reality (kiterjesztett valóság) technikáját alkalmazó oktatási szoftver. Eszköz, amelynek használatával háromdimenziós tartalmi elemekkel tehetők érdekesebbé a tanórák, lehetőséget nyújtva a tanároknak a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványosabb megjelenítésére. A program tartalmaz beépített témaköröket, melyek új elemekkel egészíthetők ki, valamint felkínálja új, saját témakörök létrehozását is.

B7: Vizuális tananyag kiegészítés – biológia
Szekció vezető: Lepel Balázs (E-Animations Zrt.)

Az E-Animations jelenlegi fejlesztései a természettudományi tantárgyakra, ezen belül  a biológiára koncentrálnak. A Genom 2.0 elnevezésű szoftver egy olyan 3D-s interaktív oktatási segédanyag általános és középiskolai pedagógusok számára, amelynek segítségével részleteiben mutatható be az emberi test, valamint számos állat és növény. Alkalmazása lehetővé teszi a különböző vizsgálódásokat, megfigyeléseket, lehetőséget nyújt az egyes modellek tartalmán belüli és a modellek közötti hasonlóságok és különbségek felismerésére. Felhasználható: interaktív táblán, asztali és hordozható számítógépeken, netbookon.
A Lab@Home vagy „Digitális szertár”egy, a Nemzeti alaptanterv célkitűzéseire épülő, de a kerettantervektől, a helyi tantervektől és a tankönyvektől független, többféle pedagógiai környezetben felhasználható tananyagrendszer a természettudományos tantárgyak középiskolai tanításához és tanulásához. Százhúsz tanegységet tartalmazó megfigyelések, vizsgálatok, kísérletek gyűjteménye, amelyek a biológia, a fizika, a kémia és a természetföldrajz tananyagához kapcsolódnak. Alkalmasak lehetnek a gyakorlatorientált, a felfedezésekre, a problémahelyzetekre épülő tanítási-tanulási gyakorlat megvalósítására, ezeken keresztül a mindennapokban tapasztalható természettudományos jelenségek és a tananyag élményszerű összekapcsolására, a motiváció megteremtésére és fenntartására.

C3: eTwinning - nemzetközi projektek
Szekció vezető: Dr. Főző Attila László (Educatio Kft.)

Absztrakt: Az eTwinning az Európai Bizottság által létrehozott, jelenleg a Comenius program keretében működő projekt. Egyrészt Európa különböző országaiban található partneriskolák interneten keresztül történő együttműködését segíti elő, támogatva a partnerkeresést, a kapcsolatfelvételt, a projektben résztvevők közös munkáját egy biztonságos felület használatával, másrészt a pedagógusok kapcsolatteremtését, szakmai fejlődését segíti szakmai továbbképzési műhelyek, online oktatási események, online munkacsoportok, tanári segédanyag gyűjtemény létrehozásával. A workshop résztvevői megismerkedhetnek az eTwinning projektben folyó szakmai munkával, valamint gyakorlatot szerezhetnek a projektmunka internetes eszközeinek használatában és megismerkedhetnek eTwinningező tanárokkal és projektjeikkel.

C4: Facebook tanárszemmel - kezdőknek
Szekció vezetők: Lévai Dóra (ELTE PPK), Tóth-Mózer Szilvia (ELTE PPK)
Absztrakt: A szekcióban a Facebookot tanári szemmel vesszük nagyító alá. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miért is olyan népszerű a diákok körében, meg kell-e/meg szabad-e jelennie a pedagógusnak a közösségi oldalon, milyen viselkedés várható el tőle, hogyan használhatja fel az oktatás és a nevelés során. Rávilágítunk olyan megoldásokra, amelyek megkönnyítik a tájékozódást ebben a térben, és egyértelműsítik a tanár szerepét a webkettő világában. Az elméleti megfontolások mellett gyakorlati útmutatást nyújtunk a profilszerkesztést, a listák kialakítását, az oldalak létrehozását, az ismerősök és csoportok kezelését illetően.

C5: Természettudományos mérések és a LEGO robot
Szekció vezetők: Rozgonyi-Borus Ferenc (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium), Fári János (Katona József Gimnázium, Kecskemét)

Absztrakt: Szivárog-e a veszélyes anyag? Biztonságos a vízzáró réteg? Mennyi ideig szabad a napon maradni? Biztos nem csak csapvíz a csodavíz?
Ezekre és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a szekció résztvevői. Megismerkedhetnek egyrészt a LEGO NXT robotvezérlő egységhez csatlakoztatható mérőeszközökkel, másrészt a VERNIER LabQuest eszközök használatával. Kipróbálhatják, hogy az érzékelőket robotra építve miként lehet speciális feladatokat, automatizált vizsgálatokat végeztetni.
Hogyan működik a vezető nélküli autó? Fél-e a műbogár a fénytől vagy éppen kedveli? Hogyan vezérelhető egy műkéz állal?
A szekció második felében a résztvevők a robotprogramozás alapjaival, a szenzorok használatával, valamint a tanórai alkalmazás lehetőségeivel, a nemzetközi robotversenyekkel ismerkedhetnek meg.

C6: A GPS használata az oktatásban
Szekció vezető: Koplányi Emil (Educatio Kft.)

Absztrakt: A foglalkozás során a hallgatók rövid elméleti összefoglalót hallhatnak a műholdas helymeghatározás történetéről és elméleti hátteréről. Megismerkedhetnek a GPS-ek típusaival, használatukkal, geolokációs alkalmazásokkal, továbbá a geocaching nevű játékkal. Ezt követően némi „terepi” munka következik. GPS koordináták alapján objektumok keresése, hely megjelölés, majd ezek rögzítése térképen. A gyakorlati megvalósítást követően módszertani ajánlásokkal ismerkedhetnek meg, amely a készülékek tanórai használatát segítik.

C7: A Second Life mint oktatási környezet és eszköz
Szekció vezető: Dr. Szabó Mónika (ELTE PPK)

Absztrakt: A workshop az oktatás irányából közelítve a Second Life virtuális világát, ízelítőt ad annak felhasználási lehetőségeiből.
A  műhely valós (RL Szeged, Ságvári Gimnázium) és virtuális (SL, Zugspitze, ELTE PPK virtuális kampusz) térben egyszerre zajlik. A résztvevőknek így lehetősége lesz kipróbálni a valós tanulási-tanítási helyzetekben már jól ismert és bevált módszereket (pl. csoportmunka) és eszközöket (pl. prezentáció, gondolattérkép) a virtuális világban is.   

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... További információ és regisztráció ITT >>> Sulinetwork 2012

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: